dissabte, 27 de desembre del 2014

GORKA BENÍTEZ, DAVID XIRGU, BEN MONDER TRIO (L’Auditori, Sala Tete Montoliu, Barcelona, 20-12-2014)

Gorka Benítez, saxo tenor i flauta travessera

Ben Monder, guitarra elèctrica i efectes

David Xirgu, bateria


El trio que lidera el músic basc Gorka Benítez aprofitava un dels Afters de l’Auditori per a presentar a Barcelona el seu disc Gasteiz, enregistrat en directe al Festival de Jazz de Vitòria de 2012. El disc es va gravar en una actuació gairebé improvisada, on els tres músics van descobrir dalt l’escenari allò que molts en diuen química. Serà la química, o serà la força quasi rural que desprèn aquest paio, alhora lliure i sensible. El fet és que la maduresa artística li escau a la perfecció.



Gorka Benítez, Auditori de Barcelona, Sala Tete Montoliu, 20-12-2014
Gorka Benítez, Auditori de Barcelona, Sala Tete Montoliu, 20-12-2014


Prèvies a banda, cal dir que ens vam endur agradables sensacions d’aquest concert. La proposta del trio és notable i acurada. Hi ha feina ben feta, no improvisada, i hi ha bons solistes. Alhora també hi ha un projecte que neix de l’imaginari de Gorka Benítez, on hi trobem duresa i poesia a parts iguals.  


El solo de tenor, en començar, ens va retornar el so ampli de sempre,  fins i tot més brillant i eloqüent. L'actuació, que el propi saxofonista va proclamar com a inici (i també final) de la gira, -com tants bons projectes lamentablement avui dia-, va contemplar dues sensibilitats en una. Dos mons marcats per l’instrument solista. La primera part del repertori va tenir el saxo tenor de protagonista, per a deixar pas després a la flauta travessera.

Amb el tenor es van multiplicar els senyals de matriu rockera, amb passatges connectats amb el free més ferotge. Tanmateix, va ser un free jazz poblat de riffs melòdics, amb una petja de fusió prou evident. Ben Monder s'hi movia còmodament mentre David Xirgu circulava, amb fredor, des de la fúria cap a la sensibilitat, immers com un cirurgià en els seus instruments. Allà on els humans veuríem ritmes simètrics, el bateria de Badalona hi veu, sortosament, poliritmes. Una lliçó de trempera ben confegida que va aixecar passions (tot i que molt controlades) entre una audiència convençuda i ben servida.

Ben Monder, Gorka Benítez i David Xirgu, Auditori de Barcelona, Sala Tete Montoliu, 20-12-2014
Una terrassa improvisada davant l’escenari, amb servei d’entrepans i begudes, és la confortable disposició de públic que s’estila en els Afters de l’Auditori.

La part de flauta travessera, inserida al bell mig del concert, va ser més breu. El ambients folk van fer baixar la bilirubina, i el pop va guanyar terreny, i fins van treure el cap alguns colors de la psicodèlia. Per si no ens n’havíem adonat, aquí va aparèixer amb brillantor l'escampall electrònic que Ben Monder tenia al seus peus. La vena Frisell es va materialitzar acompanyada d'una pulsació rica i el compromís total del guitarrista amb el projecte. Els destacables duos protagonitzats amb la bateria van confirmar les seves magnífiques dots de sideman.


David Xirgu, Auditori de Barcelona, Sala Tete Montoliu, 20-12-2014)
Ben Monder, Auditori de Barcelona, Sala Tete Montoliu 20-12-2014)



























Abans de retornar al saxo i cloure el concert, el grup ens va deixar una bona colla d’atmosferes florals i perfumades, contrapuntades amb alguna franja de dramatisme. La duresa, sempre present.

Una magnífica (i única) ocasió per a gaudir d’una proposta fresca, i de les més sòlides que li hem sentit al músic bilbaí.