diumenge, 9 de juliol del 2017

JAZZALDIA 51 2016 (III)

Jan Garbarek Group + Trilok Gurtu

Auditorio del Kursaal, Donostia 24-jul-2016


Jan Garbarek, saxos tenor i soprano, flauta nòrdica i efectes
Reiner Brüninghaus, piano i teclats
Yuri Daniel, baix
Trilok Gurtu, bateria, percussió i veu



Yuri Daniel amb Jan Garbarek, Auditorio del Kursaal, Donostia, 24-jul-2016



Amb aurores boreals presidint l’escena, i aires de cerimònia ancestral, es reunien en horari de tarda, l’intèrpret de culte Jan Garbarek i el no menys qualificat vocalista-percussionista hindú Trilok Gurtu. El quartet oferí un recorregut llarg (2 hores) per tot un ventall de músiques del món, acomboiades des dels grans espais del folklore escandinau, sempre èpics i alimentats de màgia. La litúrgia nòrdica es va permetre diverses parades geogràfiques. Entre elles una, naturalment, a l’Índia, i una altra al con sud americà. En una zona central del concert també vam viatjar en el temps, i el viatge ens va portar al pop-rock dels 80. Potser en descàrrec dels aires excessivament cerimoniosos, van tancar amb una tonificant menció al funk que, pel fet d’arribar al bis, va suposar un cert toc d’humor. Una actitud que, tot i ser tímida, va presidir tota la vetllada.


Trilok Gurtu, Auditorio del Kursaal, Donostia, 24-jul-2016



José James

Plaza de la Trinidad, Donostia 24-jul-2016


José James, veu i guitarra
Takeshi Ohbayashi, teclats
John Hari, baix
Nate Smith, bateria



José James, Plaza de la Trinidad, Donostia, 24-jul-2016


Molta expectació per sentir aquest vocalista, hereu de la llarga tradició de cantants del blues i el soul. Les bones perspectives prèvies, tanmateix, es van veure disminuïdes. En primer lloc per l’hàndicap que representa sempre l’haver d’obrir el torn d’actuacions, i en segon, per haver de convidar a escena el seu “bro” Christian Scott, que tocava l’endemà i li rendia familiar visita. Coses dels festivals. Malgrat els inconvenients, amb una bona disposició artística, el cantant de Minneàpolis va tenir temps de repassar alguns èxits del blues, i d’oferir dos emotius homenatges. Un al seu gran referent, Al Jarreau –que aleshores ja havia anunciat la seva retirada, i moriria de fatiga, als 76 anys, el febrer del 2017-, i l’altre al cantant i innovador del rock David Bowie, que ens havia deixat el gener del 2016. Més tard, amb generosa profunditat de registre, José James va deixar bona mostra de les seves capacitats recitatives i rítmiques, i de com domina el rap i l’spoken word.



Steps Ahead

Plaza de la Trinidad, Donostia, 24/7/2016


Mike Mainieri, vibràfon
Eliane Elias, piano
Donny McCaslin, saxo tenor
Marc Johnson, contrabaix
Billy Kikson, bateria

Mike Mainieri, Plaza de la Trinidad, Donostia, 24-jul-2016


El veterà grup de fusió del vibrafonista Mike Mainieri, molt ben aposentat a partir de la parella Elias-Johnson, i sobretot per l'esperit lluitador del saxofonista Donny McCaslin, va oferir una actuació atractiva tot i les intermitències derivades, tal com és costum, de l'excés de protagonisme de la pianista brasilera Eliane Elias. Frivolitats a banda, el grup va funcionar gràcies al mestratge del trio, que per mitjà d'un elegant background llatí, va enaltir amb solvència el duel interpretatiu entre Mainieri i McCaslin.