Roger Martínez, saxos alt i soprano
Xavi López, saxo alt i flauta
Dani Margalef, saxo tenor
Sergi Raya, saxo tenor i harmònica
David Miret, saxo baríton i clarinet
Àlex Ricart, Gabri Prieto i Alberto Redondo, trompeta i flugelhorn
Salvador Salla, Joan Cuscó i Pere Montserrat, trombó
Xavi Terrades, vibràfon
Leo Tejedor, guitarra
Carles Sanz, piano
Xavi Carbó, contrabaix i baix elèctric
Ricard Parera, bateria
Àlex Cassanyes, direcció i composició
Massa sovint, la creació musical i la bellesa passen desapercebudes. No entrem en les causes d’aquesta errada del destí perquè en són moltes, i molt variades, però sí que val la pena reclamar i proclamar que existeixen, i que cal cercar-les. No s’hi val a queixar-se.
Es tracta de l’estrena de The Garden of Eden, una suite en tres moviments perpetrada per una Big Band de setze músics (Àlex Cassanyes Big Band Project) agrupats per a l’ocasió, i escrita pel músic i professor Àlex Cassanyes (Capellades, 1982). La suite ha de ser presentada com a projecte de final de carrera a l’ESMUC, escola on el compositor ha cursat els seus estudis de música moderna i que, amb tota seguretat, li permetrà de graduar-se amb honors, com es diria en terminologia acadèmica.
Per a l’ocasió, el compositor es va vestir també de director d’una Big Band de músics amics, que van dedicar una part del seu temps a treballar aquesta composició en tres parts, fonamentada en la novel·la, i musicalment inspirada en big bands no convencionals. De les que no toquen estrictament swing, per
entendre’ns.
Sense haver-ho paït encara del tot, la suite em va semblar densa i entretinguda, molt diversa i amb poques estones per a descansar. Hi ha un munt d’idees ben explicades i estructurades amb gust. Hi ha una història que les acompanya i, mentre el primer moviment té un punt de minimalista i constructor de l’escena, amb un significatiu joc d’intensitats, el segon és molt més pla i expansiu, amb alguns esclats brillants i farcit de racons amb duets, trios i solos ambientats entre textures i sonoritats molt ben resoltes. En el tercer moviment, que continua per la banda alta tot i començar amb certa calma, la història se’ns revela completa, amb l’orquestra sonant sencera en uns quants tuttis de mèrit, assenyalant el moment culminant que arriba.
A través d'aquest magnífic reportatge i coneixent el mestre Àlex, em puc fer la idea de com sonava tot plegat i, sobretot, per la implicació dels músics - alguns d'ells, uns animals dels escenaris.
ResponEliminaMoltes gràcies.
Merci Joan, per les teves paraules. Ens animen a continuar amb el bloc. El concert va ser una delícia. Salut!
ResponElimina