dijous, 27 d’octubre del 2011

MARIA SCHNEIDER ORCHESTRA (Barcelona, 20/10/2011)



Maria Schneider dirigint

Maria Schneider, composició i arranjaments 
Steve Wilson, saxos alt i soprano, clarinet, flauta 
Dave Pietro, saxo alt 
Rich Perry, saxo tenor i flauta 
Donny McCaslin, saxos tenor i soprano, clarinet i flauta 
Scott Robinson, saxo baríton, clarinet i flauta 
August Haas, trompeta 
Greg Gisbert, trompeta 
Laurie Frink, trompeta 
Franck Greene, trompeta 
Keith O'Quinn, trombó 
Ryan Keberle, trombó 
Bart van Lier, trombó 
George Flynn, trombó 
Gary Versace, acordió 
Ben Monder, guitarra 
Frank Kimbrough, piano 
Jay Anderson, contrabaix 
Clarence Penn, bateria

Un ric univers particular. No per trobar explicació a tant encert, sinó per a donar-los una idea aproximada del que va esdevenir en el concert de la Maria Schneider Orchestra, la paraula ha de ser riquesa. Riquesa de textures i ambients, amb una progressió incansable de fragments a duo, trio, quartet ...., crescendos magistrals i, aquesta vegada sí, un so ratllant la perfecció al Palau de la Música. Tot va anar de la mà per a conformar una actuació sense fissures, que va servir també com a inauguració oficial d'aquesta nova edició del certamen barceloní. Maria Schneider, que ja hi ha actuat cinc vegades des de 2003, va rebre abans de començar la Medalla d'Or del Festival, en la seva quarta edició. Tot un reconeixement que segella la persistent història d'amor entre la capital catalana i la compositora de Minnesota.

Steve Wilson, Donny McCaslin, Scott Robinson, Maria Schneider Molts detalls van sorgir de tan avançat grup de músics. Segons els seguidors més fidels, el de millor nivell que ha presentat mai Schneider. Posats en farina, el més palpable a primera vista va ser el profund respecte dels arranjaments cap als solistes. Una cosa que les grans orquestres de Jazz no sempre tenen en compte. Per a Schneider, el protagonisme dels seus músics és vital i, per això en aquest grup, tots els solos, absolutament tots, tenen un respecte màxim. Des de la bateria, una meravella anomenada Clarence Penn, fins al més gruixut del metall es manté en un graó per sota, per sacralitzar aquest moment. Després, la resta va ser barreja, una barreja amanida des d'uns crescendos de caire simfònic que van donar vida a tota la vetllada encara que, en certs moments, van semblar perdre força. Mentrestant, l'atrevida pulsació de Ben Monder a la guitarra s'integrava perfectament en el grup, fins i tot l'acordionista Gary Versace, que semblava ser-hi simplement per "Lembrança", la peça de caire brasiler que s'estrenava, va estar integrat perfectament tota la nit.
El recital de solos havia començat amb el de Scott Robinson al baríton, un dels veterans que ja va deixar ben clar com de prolífica seria la nit en aquest sentit. La peça "Thompson Fields", amb un solo amarat de matisos i nous episodis de crescendo del trombonista George Flynn, va posar el concert en la recta final. Flynn va forçar l'instrument fins donar-li traces de "xiulet", en una figura tècnica de gran lluïment. L'última peça, "Hang Gliding" del premiat disc "Concert in The Garden", ens va permetre escoltar un musculosa  intervenció del tenorista Donny McCaslin, potser el solista amb més cachet de l'orquestra, juntament amb Steve Wilson. Aquest últim ens va reservar per al bis un altre brillant solo al saxo soprano. La peça escollida va ser Sky Blue del disc del mateix nom, el més recent de la "millor orquestra de jazz contemporani".

 

Maria Schneider Un rico universo particular. No por encontrarle explicación a tanto acierto, si no por darles una idea aproximada de lo que aconteció en el concierto de la Maria Schneider Orchestra, la palabra debe ser riqueza. Riqueza de texturas y ambientes, con una progresión incansable de fragmentos a dúo, trío, cuarteto…., crescendos magistrales y, esta vez sí, un sonido rayando lo perfecto en el Palau de la Música. Todo anduvo de la mano para conformar una actuación sin fisuras, que sirvió también como inauguración oficial de esta nueva edición del certamen barcelonés. Maria Schneider, asidua al mismo desde 2003, recibió antes de empezar la Medalla de Oro del Festival, en su cuarta edición. Todo un reconocimiento que sella la persistente historia de amor entre la capital catalana y la compositora de Minnesota.
Steve Wilson, Donny McCaslin, Scott Robinson, Maria Schneider Multitud de detalles surgieron de tan avanzado grupo de músicos. Según los más acérrimos, el de mejor nivel que ha presentado nunca Schneider. Puestos en harina, lo más palpable a primera vista fue el profundo respeto de los arreglos hacia los solistas. Algo que las grandes orquestas de Jazz no siempre tienen en cuenta. Para Schneider, el protagonismo de sus músicos es vital y, por eso en este grupo, todos los solos, absolutamente todos, tienen un respeto máximo. Desde la batería, un primor llamado Clarence Penn, hasta lo más grueso del metal se mantiene en un plano menor, para sacralizar ese momento. Luego, lo demás fue mezcla, una mezcla aliñada desde unos crescendos de cariz sinfónico que dieron vida a toda la velada aunque, en ciertos momentos, parecieran perder fuerza. Mientras, la atrevida pulsación de Ben Monder a la guitarra se integraba perfectamente en el grupo, incluso el acordeonista Gary Versace, que parecía estar ahí simplemente para “Lembrança”, la pieza de cariz brasileño que se estrenaba, estuvo integrado perfectamente toda la noche.
El recital de solos había empezado con el de Scott Robinson al barítono, uno de los veteranos que ya dejó bien claro cuan prolífica iba a ser la noche en ese sentido. La pieza “Thompson Fields” que contó con un solo amarado de matices y nuevos episodios de crescendo del trombonista George Flynn, puso el concierto en su recta final. Flynn manejó el instrumento hasta darle trazas de “silbido”, en un alarde técnico de gran empaque. La última pieza, “Hang Gliding” del premiado disco “Concert in The Garden”, nos permitió la escucha de un musculoso solo del tenorista Donny McCaslin, quizás el instrumentista con mejor caché de la orquesta, junto con Steve Wilson. Este último nos reservó para el bis otro brillante solo al saxo soprano. La pieza escogida fue Sky Blue del disco del mismo nombre, el más reciente de la “mejor orquestra de jazz contemporáneo”.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo també vaig fer una petita ressenya del concert, i tinc un blog que la intenció és fer el mateix que el vostre, però no hi ha massa temps. Us acabo de descobrir, us seguiré!
http://petitstresorsdelmon.blogspot.com.es/2011/10/maria-schneider-paisatgista-musical.html

Miquel Bricullé ha dit...

Hola Carla, gràcies per la visita. Estic d'acord: no hi ha gaire temps. Sempre que podem publiquem coses.
També et seguirem.
Bon Jazz i bones Fotos!

Fins aviat.