diumenge, 6 de març del 2011

TERRASSA: EL 30è FESTIVAL, A TOCAR

El mes de març té una cita obligada pels amants de la música. Tan se val el temps que ens toqui viure o quins els artistes que conformin el seu cartell, aquesta franja del calendari et fa passar per Terrassa encara que només sigui un dia, unes hores o uns instants. Terrassa esdevé una mena de centre del Jazz. Un espai on gaudir de tot allò que envolta aquesta música d’arrel afroamericana: concerts al carrer, jornades lúdiques, exposicions, la teva estrella favorita o l’encant de la Nova Jazz Cava.
  
Roy Hargrove, el Jazzterrasman del 2010 (Imma Casanellas)
Roy Hargrove, el Jazzterrasman del 2010 (Imma Casanellas)
Per aquesta breu nota al bloc, em centraré només en el cartell i en les bones perspectives que deixa només llegir-lo. D’entrada hi ha una exquisida dosi de piano que m’agradaria encapçalar amb Vijay Iyer, un brillant fusionador de tendències amb una tècnica abassegadora, una de les confirmacions de la temporada passada. L’acompanya Kenny Barron, un altre piano sol amb dues generacions de diferència que ens portarà el seu món complex, des de la lírica del bop. El Festival també ens porta el ‘crooner’ més aclamat de l’escena actual: Kurt Elling. Serà el primer cop a Terrassa i a tot Catalunya. Un tenor de veu poc profunda però que ha sabut encertar amb els projectes i és posseïdor d’un directe captivador. Presenta projecte però tothom el recorda per l’excel·lent “Dedicated to You”, on ret homenatge al disc que van fer John Coltrane y Johnny Hartman a la dècada dels 60.

També és molt atractiu el projecte del grup Tarbaby, un estol de primers espases de l’avantguarda novaiorquesa que prometen fer-nos viatjar al futur, segurament amb contundència. Els bufadors també tenen un espai ben ampli al festival, començant per la revelació del funk, el multiinstrumentista de Nova Orleans “Trombone Shorty”, i acabant amb un dels trompetistes més inquiets del Jazz, Dave Douglas, que es presenta amb la Brass Ecstasy, un grup de vents sense contrabaix ni piano i amb les arrels del blues per referència. Aquesta actuació ens portarà per segon cop en el festival el suggerent baterista Nasheet Waits.

Una altra de les cites indispensables és la visita de Tom Harrell amb el seu magnífic trio i el musculós saxofonista Wayne Escoffery. La trompeta de Tom Harrell és la dolçor i la delicadesa, un mestre del post-bop i una joia en les balades. És un dels primer concerts i promet una obertura de categoria. Els amants del saxo tenen una cita obligada amb el concert dels Four Others: Saxophone on Holiday, una oportunitat per a sentir 3 tenors i un baríton de primeríssima fila en una revisió contemporània del swing.

El Jazzterrasman 2011 és un home de casa, un cul inquiet i un músic exemplar. El valencià Perico Sambeat mereix el premi per moltes raons i, una d’elles és el projecte amb la Flamenco Big Band, l’ambiciós espectacle estrenat l’estiu del 2007 que veurem a Terrassa i que ha merescut les millors crítiques de la premsa especialitzada.

Tal com es tradició a Terrassa, una bona representació d’artistes del país tindrà presència important en el Festival. Destaquen la vetllada amb els nous projectes d’Horacio Fumero i Martí Serra, i les actuacions dels grups hereus de la Sant Andreu Jazz Band, la formació juvenil que tants elogis ha tingut el darrer mig any. Tampoc es poden oblidar les actuacions del Jordi Rossy Quintet ni la jornada lúdica del Parc Vallparadís.

Que gaudiu d’un bon Festival.