diumenge, 8 de gener del 2012

FOTOGRAFIA ÍNTIMA

Joan Cortès, assenyalant una de les seves fotografies, el passat 17 de desembre, dia de la inauguració
Aquests dies, tenim la sort de poder veure a l’Escola de Fotografia La Capsa de Llum de Vilafranca l’exposició “15/3” del fotògraf Joan Cortès. Ben aviat sortiríem de dubtes si sabéssim que Joan Cortès és un dels fotògrafs especialitzats en Jazz i Flamenc més prestigiosos del País. Sortiríem de dubtes si anéssim més enllà de l’aparença inicial de la mostra, que algun indolent podria qualificar com un recull d’imatges de músics, agrupades amb sentit comú. Fent només això, segurament ens perdríem la part més sucosa d’aquesta mostra, que és l’emoció... o dit amb més gosadia: el que fa aflorar aquesta emoció.
 
Un grapat de coses surten a la llum pausadament, després d’una bona llambregada. Entre elles la voluntat de no retratar. M’explico. Malgrat la insistència en els primers plans, l’interès del fotògraf no és descobrir la fesomia dels músics. A les imatges no hi ha res més important que els detalls; ni tan sols els ulls, ni la mirada, ni l’instrument. Tots aquests elements que es podrien qualificar de principals es troben aquí al servei del conjunt. En són tan sols un ingredient més.
 
Però el visitant no pot considerar un descobriment aquest gust pels detalls, si no fos perquè el conjunt de “no retrats” es deixa portar per la concepció de grup. Grups de dos, de tres o de quatre figures. La voluntat d’agrupar, de conjurar imatges unes contra les altres i treure’n una emoció plàstica, però també sonora i musical.
 
Heus aquí el plat fort central. Heus aquí el so, animat a la sala per una sèrie de gravacions de jazz i música improvisada, majoritàriament europea, que encaixen amb el món preferit de l’autor; aquest món desitjat que no és altre que servir les imatges des de la música. Servir el seu parer (i el seu gust musical) en forma d’imatges. Quan ens adonem d’on ens hem ficat, ens trobem dalt l’escenari, envoltats de músics, entre música, en convivència íntima, en una comunió de gestos i moviments.
 
Les fotografies van ser preses al Festival de Jazz de Perpinyà (Jazzèbre), els anys 2006 i 2007.
 
L’exposició “15/3” no està oberta de manera permanent, però encara es podrà visitar el proper diumenge dia 22 de gener entre les 12h i les 14h., i en una data per determinar en el decurs del mes de febrer, en la que se’n programarà la cloenda.
 
L’Escola de Fotografia La Capsa de Llum es troba a la Rambla de Sant Francesc, 23 2on. de Vilafranca. Podeu demanar informació a info@lacapsadellum.com.