dijous, 31 de juliol del 2014

GALIANA & SÁNCHEZ DUO + AUPA QUARTET (Fòrum Berger Balaguer, Vilafranca del Penedès, 10-5-2014)

Publicat al Setmanari El 3 de Vuit
Javier Galiana, Vilafranca del Penedès 2014Julián Sánchez, Vilafranca del Penedès 2014
Julián Sánchez, trompeta i direcció
Javier Galiana, piano i veu

AUPA QUARTET

Asier Suberbiola i Ramsés Puente, violí

Felipe Escalada, viola

Martín Meléndez, violoncel

Javier Galiana, Vilafranca del Penedès 2014 
ESCRIURE EN UN FULL EN BLANC
Entrar als concerts sabent el què hi trobaràs, o entrar a una sala on tot el que escoltaràs et resultarà nou. Entrar als concerts amb un full en blanc, amb tot de coses per a escriure-hi, i escriure coses que mai hauries pensat que podries escriure. No és cap secret que ens agrada el que coneixem, el que ens és familiar. Fer l’exercici d’escriure frases noves ens ajuda, ens canvia les sensacions i ens descobreix coses.
Julián Sánchez, Vilafranca del Penedès 2014L’oportunitat de convertir-nos en escriptors de la pròpia vivència ens la portava dissabte passat al Fòrum Berger Balaguer el triumvirat que formaven Javier Galiana al piano i la veu, Julián Sánchez a la trompeta i la direcció, i el grup de corda AUPA Quartet. Provinents de mons musicals diversos, han construït un espai comú on expressen sense renúncies tot el seu potencial. Martín Meléndez (cello) amb Felipe Escalada, Vilafranca del Penedès 2014El concert ens va portar, segons el que jo tinc escrit en el meu paper, a fer un viatge extens des del minimalisme fins a la mini revetlla final. Amb lleus bufades a l’embocadura de la trompeta, amb els arcs lliscant suaument per les cordes d’algun violí, a poc a poc, la catifa màgica va començar a alçar-se fins a connectar decididament amb el cançoner americà. Primera part amb un important desplegament de textures plàcides i suggestives, atrapades en composicions del propi trompetista, fins arribar al primer punt d’inflexió amb la versió del Tea for Two, arranjada per Javier Galiana.
Ramsés Puente, Vilafranca del Penedès 2014
Consumat el canvi de registre, l’actuació va avançar cap a un espai central més líric i basat en melodies. Un poema de Nicolás Guillén arranjat pel cantant cubà Bola de Nieve, la incorporació de la sordina a la trompeta i la veu de Javier Galiana, van acabar d’obrir el concert cap a zones més conegudes, i també cap a la intensitat. Amb la sala ja disposada i connectada, el grup va enfocar cap a la música brasilera, després d’un passeig subtil per l’espiritual negre i passar pel Jazz amb una desafiant versió del Blue in Green de Miles Davis.
AUPA Quartet, Vilafranca del Penedès 2014
Per tancar l’actuació, els sis músics es van abonar als ritmes llatins. Van tancar amb un bolero esclatant i van oferir dos bisos, forçats per la insistència del públic que, en gran majoria, va sortir cantant les excel·lències del que acabava d’escoltar.
Va ser una vetllada plena d’arestes sòniques magistralment suaus. Conjuntar fins a l’agermanament un sextet sense bateria, amb instruments de timbres tan llunyans com la trompeta i el quartet de corda, mereix d’entrada una felicitació per l’atreviment, però atès el resultat, faríem bé d’elevar els qualificatius. El quartet es combina bé, tant en els moments intensos com en els més quiets. La trompeta predomina, gràcies a un bufar equilibrat i ric, però no monopolitza, i esclata només quan cal. Vellut i acer en perfecte sintonia.
Galiana & Sánchez Dúo + AUPA Quartet, Vilafranca del Penedès 2014AUPA Quartet està format per Asier Suberbiola i Ramsés Puente als violins, Felipe Escalada a la viola i Martín Meléndez al cello.
Actuacions com aquesta retraten de manera fidel l’important ventall de propostes atractives que actualment hi ha en el món del Jazz i la música improvisada. Tant de bo el Jazz Club Vilafranca pugui mantenir el nivell i seguir sorprenent l’audiència.