divendres, 24 de juny del 2016

GABRIEL AMARGANT QUINTET "PLAYS GERSHWIN" (Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 18-juny-2016)

Gabriel Amargant Quintet "Plays Gershwin", Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 18-juny-2016

Gabriel Amargant, saxos tenor i soprano, clarinet
Adrià Plana, guitarra elèctrica
Roger Mas, piano
Martín Léiton, contrabaix
Gonzalo Del Val, bateria

REJOVENINT GERSHWIN 
Intèrpret exquisit i abrandat alhora, Gabriel Amargant va creixent amb el seu quintet. I entre els seus plans, no sembla que hi hagi el d'abandonar el clarinet, un instrument dolç que el connecta, entre d'altres, amb els feliços anys 20. Un moment que les produccions de Broadway ja destacaven a Nova York, i on George Gershwin (i el seu germà lletrista Ira) marcarien tota una època.

L’esperit de Gershwin es va fer present al Vinseum, invocat per un grup de talent que, a banda del conegut i reconegut baterista Gonzalo Del Val, i d’Adrià Plana a la guitarra, comportava la inclusió del pianista Roger Mas i la novetat a Vilafranca del Martín Léiton, un contrabaixista amb fusta de líder que va destacar pel seu so musculat i personal.

Plays Gershwin es va nodrir principalment de l’obra Porgy & Bess (1935), coneguda abastament, i de la que se’n van reinterpretar quatre de les seves principals cançons. La feina que ha fet Gabriel Amargant ha estat incentivada per l’encàrrec que en el seu moment li va fer l’Auditori de Barcelona, i es presentava tot just per segona vegada davant del públic.

Pels que pensaven trobar-se una versió kitsch més, el concert l'encetava la cançó The Man I Love, quirúrgicament desconstruïda i embellida amb aires flamencs. Després d'aquest preàmbul ja es va veure que res no seria, musicalment, com una obra de Gershwin. I la prova la vam tenir amb el Summertime ple d'excursions cromàtiques que, amb el clarinet per referència, ens van oferir tot seguit. La resta de la vetllada fou una llaminera passejada per aquesta obra i els seus autors, que no va desprendre cap sentor de naftalina. Amb la passió dels creadors, el mateix líder va introduir cadascuna de les peces amb un bocí de cultura gershwiniana, "proteïna vital" per a qualsevol amant de la història del Jazz.

Pels qui us el vau perdre, i pels que en voldríeu més, el proper 30 de juliol al Festival de Música a les Vinyes, podreu tornar a escoltar Gabriel Amargant, acompanyant la cantant Thaïs Morell i amb el background envejable de l’Ignasi Terraza Trio.

CLOENDA
El Jazz Club Vilafranca tanca una temporada rica i interessant, ben guarnida amb les sessions de Swing i Lindy Hop que s’han celebrat amb certa periodicitat, i que van tenir una digna cloenda el mateix dissabte, abans del concert que ens ocupa.