dilluns, 23 d’octubre del 2017

DESPERT I VIBRANT

Roger Mas i Nadia Basurto, Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-oct-2017
Foto-muntatge amb Roger Mas i Nadia Basurto, Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-oct-2017

NADIA BASURTO AND TRIO
Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14/10/2017

Nadia Basurto, veu
Roger Mas, piano
Bori Albero, contrabaix
Carlos Falanga, bateria


Si per atzar un dia et preguntes, seriosament, com és que t’ha agradat un concert, pots acabar fent-te un embolic. T’omples de raons superficials de l'estil “tocava molt bé...” o “quines peces més interessants...”, mentre les causes de la plaent audició, en són unes altres, i sovint difícils d'esbrinar. El concert que ens ocupa, absolutament amable a l'oïda i, en molts moments, emotiu, estic segur que pertany a aquesta categoria.

La cantant barcelonina Nadia Basurto, des de la seva condició de contralt, va exhibir capacitat tècnica i inventiva, a més de d'una habilitat especial per a l’scat. Una sòlida identitat que explica l'èxit de la seva carrera actual als Països Baixos. El disc que presentava, “For All We Know”, fou el camí per on va transitar l’actuació, reblada de manera subtil amb la cançó que li dóna el nom, un standard de 1934 que obria ella mateixa amb la veu i, després d’alguns compassos en solitari, s'hi afegia el contrabaix, en un duo dels que fan empassar saliva.

En acabar, cap dels presents no recordava el retard en començar, ni que el grup havia arribat amb pressa, després d'una avaria a la carretera. La solvència del trio, amb el Roger Mas accelerant i alentint magistral, i la tenaç voluntat de la cantant, van convertir la mitja hora d’espera en pura anècdota. Carlos Falanga, que substituïa el bateria titular Ramon Prats, es comportà amb una empatia quasi fraternal, a redós de la sonoritat ampla i contundent del contrabaixista Bori Albero, amo d’una pulsació profunda i ràpida alhora. Tots, en un esforç de sincronia i connexió, van fer curta una vetllada aplaudida llargament.