dissabte, 2 de juny del 2018

JAZZALDIA 52 2017 (II)

Hi ha fotografies que ens fan més feliços. No sabem si per elles mateixes o perquè ens evoquen moments viscuts amb emoció. O simplement, perquè hi ha música. Aquí deixem alguns moments del passat Jazzaldia, viscut com sempre amb admiració i bona companyia.

HERBIE HANCOCK
Auditorio Kursaal (24/7/2017)
Herbie Hancock, Auditorio Kursaal, Donostia, 24-juliol-2017
Herbie Hancock, Auditorio Kursaal, Donostia, 24-juliol-2017

Herbie Hancock, piano i teclats
Terrace Martin, saxo alt, teclats, efectes i veu
Lionel Loueke, guitarra i veu
James Genus, baix elèctric
Vinnie Colaiuta, bateria


Rejovenit com feia temps que no el veiem, i amb una banda capitanejada pel multi-instrumentista, compositor i productor Terrace Martin, el mestre Hancock (Chicago, 1940) va fer un concert fresc i atractiu, influït segurament pels aires de rock i funk que van tenir les primeres peces. La forta presència de ritmes i veus de biaix africà, un ingredient habitual a la música de Hancock en els darrers anys, no van evitar que la vetllada ens acabés portant dos dels bucs insígnia habituals, Cantaloupe Island i Chameleon. Dues cançons, d’altra banda, llargament aplaudides, i esperades, pel públic.



URI CAINE TRIO
Escenaris de la Zurriola (21/07/2017)
Uri Caine, La Zurriola, Donostia, 21-juliol-2017
Uri Caine, La Zurriola, Donostia, 21-juliol-2017

Uri Caine, piano i teclats
Mark Helias, contrabaix
Clarence Penn, bateria


A banda de participar, junt amb una bona part del seu Ensemble, en l’espectacle ‘Poem of a Cell: Triptych of Love and Ecstasy’ de l’artista multidisciplinar Stefan Winter, que en jornada prèvia servia de presentació del Jazzaldia, el músic Uri Caine (Filadèlfia, 1956) va aparèixer a un dels escenaris gratuïts del “Jazz Band Ball”, en un d’aquells regals gratificants que ofereix el Jazzaldia. Vespre inquiet, i fins a cert punt brillant, farcit de peces inacabables a cavall dels estàndards de jazz i la música clàssica. Vist amb perspectiva, una mena d’avenç de l’admirable proposta que sentiríem mesos després al Centre Cultural Terrassa, en el marc del 37è Festival de Jazz d’aquesta ciutat.




Charles Lloyd, Plaza de la Trinidad, Donostia, 22-juliol-2017
Charles Lloyd, Plaza de la Trinidad, Donostia, 22-juliol-2017




CHARLES LLOYD NEW QUARTET 
Plaza de la Trinidad (22/7/2017)



Charles Lloyd, saxo tenor i flauta travessera
Gerald Clayton, piano
Reuben Rogers, contrabaix
Eric Harland, bateria


Just després de rebre al propi escenari el premi Jazzaldia en reconeixement a la seva importantíssima carrera, el músic Charles Lloyd (Memphis, 1938) ens oferia una ració més del seu jazz exquisit. Presentava una novetat en el seu "new quartet": el jove pianista Gerald Clayton, substitut de l’habitual dels darrers anys, Jason Moran. Dir aliment és poc per a descriure com de nutritives són sempre les propostes d’aquest vell/jove intèrpret. Actuant sempre des de l’herència de John Coltrane, el saxofonista ens va dur per camins eclèctics, on hi van tenir cabuda el blues, el gospel, el free i una part llatina que no pot faltar mai, aquest cop representada per una versió absolutament corprenedora de la cançó mexicana "La Llorona".