dissabte, 19 de maig del 2018

37è FESTIVAL DE JAZZ DE TERRASSA

Ha arribat el mes de març, i per ajudar-nos a aparcar la lluita per la vida que tenim entre mans, dia sí dia també, ha arribat amb forces renovades un dels esdeveniments emblemàtics del calendari jazzístic català. Hi hem fet sis visites. Una tria de concerts que ens ha fet molt feliços, i no només per la música. Aquí van les proves del nostre retrobament anual amb Terrassa.

DONNY McCASLIN QUARTET

"BEYOND NOW"

Contundent i emocionant

Donny McCaslin amb Nate Wood, Nova Jazz Cava, Terrassa, 16 de març del 2018
Donny McCaslin amb Nate Wood, Nova Jazz Cava, Terrassa, 16 de març del 2018

Donny McCaslin, saxo tenor

Jason Lindner, piano i teclats
Jonathan Maron, baix elèctric
Nate Wood, bateria i veu


(Nova Jazz Cava, 16/3/2018) Generosa, extremada i rica visita de Donny McCaslin que s'esperava amb expectació, sobretot per part d'una bona colla de fans de David Bowie (1947-2016), reunits arran de la coneguda, i reconeguda, participació del quartet en el disc de comiat del músic britànic, Blackstar. So musculat, Jazz-Rock controladament electrònic, atractiu discurs solista, i una banda que va jugar magistralment amb les intensitats fins a fer-nos cridar.ÉMILE PARISIEN & VINCENT PEIRANI

Inici fulgurant

Émile Parisien i Vincent Peirani a la Nova Jazz Cava, 8 de marçc de 2018
Émile Parisien i Vincent Peirani a la Nova Jazz Cava, 8 de marçc de 2018

Vincent Peirani, acordió cromàtic

Émile Parisien, saxo soprano


(Nova Jazz Cava, 8/3/2018) Amb una autèntica exhibició tècnica, la sensibilitat d’aquest duo obria el cartell de concerts, amb permís del saxofonista i clarinetista Gabriel Amargant, que havia actuat amb el seu trio la nit abans, a la inauguració. El duo de solistes va connectar amb la música simfònica europea, imposant un joc de timbres i tempos francament abassegador. Tot plegat des d’un repertori propi, complementat amb dues peces Sidney Bechet, pare del saxo soprano en el Jazz, i una altra de Kate Bush.

NNENNA FREELON

Nit d'estàndards

Nnenna Freelon, Nova Jazz Cava, Terrassa, 9 de març del 2018
Nnenna Freelon, Nova Jazz Cava, Terrassa, 9 de març del 2018

Nnenna Freelon, veu

Bill Anschell, piano

Joshua Ginsburg, contrabaix

Mario Gonzi, bateria


(Nova Jazz Cava, 9/3/2018) Gràcies a l'empatia escènica, la veu plàcida i infal·lible de Nnenna Freelon va oferir una actuació memorable, destacant entre d'altres la versió de Skylark, a duo amb el contrabaixista Josh Ginsburg, ...entre ocells, "pàjarus" i birds...TERENCE BLANCHARD & THE E-COLLECTIVE
Un ple fins a la bandera


Terence Blanchard, Nova Jazz Cava, Terrassa, 15 de març del 2018
Terence Blanchard, Nova Jazz Cava, Terrassa, 15 de març del 2018

Terence Blanchard, trompeta, teclats i efectes

Charles Altura, guitarra 

Taylor Eigsti, piano i teclats 

David Ginyard, baix elèctric 

Joe Black, bateria 

Tondrae Kemp, veu 


(Nova Jazz Cava, 15/3/2018) Forta aposta del prolífic compositor i productor Terence Blanchard per la fusió d'arrels 'milesdavisianes'. La predisposició per l'electrònica i els seus modificadors no va amagar el talent dels joves músics que l'acompanyaven.


CHANO DOMÍNGUEZ & PAOLO FRESU
Un Festival feliç


Paolo Fresu, Nova Jazz Cava, Terrassa, 22 de març del 2018
Paolo Fresu, Nova Jazz Cava, Terrassa, 22 de març del 2018


Paolo Fresu, trompeta, fliscorn i efectes 

Chano Domínguez, piano


(Nova Jazz Cava, 22/3/2018) Poques coses fan tan feliç un festival com les estrenes. Un dels atractius del cartell era el duo entre Chano Domínguez i Paolo Fresu, o el que és el mateix, entre la síncope permanent i la sonoritat lírica, quasi cantada. La primícia va deixar una pila d'estàndards, sobretot monkians, pel gaudi d’un públic que omplia a vessar la Cava.URI CAINE ENSEMBLE
"PLAYS GERSHWIN RHAPSODY IN BLUE"
Cloenda de categoria


Theo Bleckmann i Barbara Walker, Centre Cultural Terrassa, 23 de març del 2018
Theo Bleckmann i Barbara Walker, Centre Cultural Terrassa, 23 de març del 2018


Uri Caine, piano, direcció i arranjaments

Theo Bleckmann, veu i efectes

Barbara Walker, veu

Joyce Hammann, violí 

Ralph Alessi, trompeta 

Jon Irabagon, saxo tenor 

Mark Helias, contrabaix 

Jim Black, bateria


(Centre Cultural Terrassa, 23/3/2018) Com aquells àpats que, només pels postres, ja valen la pena, l'Uri Caine Ensemble ens va convidar a un concert, el cos central del qual, va interessar més que l'inicial anunci programàtic, una Rhapsody in Blue de George Gershwin plena de textures acústiques i dissonàncies, i la just càrrega de blues. 
L’excel·lència va venir amb un seguit d'estàndards que es van convertir en l'autèntic centre d'atenció. Les dues magnífiques veus hi van posar fantasia i bon humor, a banda de contribuir a la roda d'intensitats tímbriques, fins i tot poètiques, d'aquesta part del concert. Una genialitat i un encert per part de l'organització.