dimecres, 27 de desembre del 2017

ELLS TENEN GROOVE


Leo Tejedor i Ivó Oller, Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 16-des-2017
Leo Tejedor i Ivó Oller, Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 16-des-2017

IVÓ OLLER GROUP
Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 16-desembre-2017

Ivó Oller, trompeta i flugel
Martí Ventura, piano i teclats
Bernat Guàrdia, baix elèctric
Pere Foved, bateria

Convidat: Leo Tejedor, guitarra electro-acústica



Si de les conegudes cançons del jazz clàssic en diem que tenen swing, de les que provenen del blues i el soul, hom en diu que tenen groove. N'hi ha que parlen fins i tot d’un estil amb aquest nom, i és que ens hi hem acostumat: quan timbre i sincronia es posen d’acord, la modernitat diu que allò té groove. Molts relacionen l'expressió amb el blues que practiquen formacions que incorporen les addictives textures de l'orgue hammond, el mateix que va poblar moltes esglésies d'Amèrica del Nord, emulant un orgue de tubs econòmicament inviable.

És el cas de l’Ivó Oller Group, una formació en quartet que vol agermanar-se amb aquest estil, defensant un blues molt personal, sense estridències, connectat amb les arrels i una certa passió per la balada. Al concert del Jazz Club no hi havia orgue hammond, i un teclat electrònic es va encarregar de suplir-lo. L’efecte es va preservar i enriquir, gràcies també al piano acústic, sempre apunt a l'Auditori Vinseum.

El repertori, centrat en el disc “Way” que presentaven, va tenir només un gir cap al cançoner: la molt estètica “Beatrice”, un dels estàndards favorits de Chet Baker. Venint d'un trompetista, l'homenatge subtil no ens va deixar dubtes. Destacables també altres cançons, com ara "Akram", un conglomerat de diferents procedències musicals, on els ritmes creixents i la inventiva tant de Martí Ventura com del líder Ivó Oller, van conformar una peça brillant i sòlida.

La sorpresa d'aquest darrer concert del 2017 va venir de la mà de Leo Tejedor. El guitarrista de Benicarló, vilafranquí des de fa anys, va participar en diverses de les peces, convidat per l’Ivó Oller. Amb ell, el grup va donar encara més de sí, confirmant la capacitat de creixement artístic, tant del cordista com de tota la formació que, posats a filar prim, té en el bateria Pere Foved i el baixista Bernat Guàrdia una ànima rítmica incansable. La dels que tenen groove.