divendres, 30 d’octubre del 2020

UN BON VIATGE


ALBERT CIRERA & TRES TAMBORS
"SUITE SALADA"

24-oct-2020, Auditori Vinseum
Vilafranca del Penedès 


Albert Cirera amb Marko Lohikari. Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-oct-2020
Albert Cirera amb Marko Lohikari


Albert Cirera, saxos tenor i soprano, flautí i percussions 
Joan Monné, piano i percussió 
Marko Lohikari, contrabaix i percussió 
Òscar Domènech, bateria i percussions 



Diu l'Albert Cirera que prefereix no explicar d'on surt el nom dels Tres Tambors. Que la veritat ens decebria. Li vull agrair la franquesa perquè ara em sento més deslliurat per deixar córrer la imaginació, i pensar en cançons relacionades amb guerres carlines i rams de rosetes. Tanmateix, jo diria que el nom i la cosa no van per aquí, sinó més aviat pel tipus de música que fa aquest grup de quatre, i no tres, tambors. Perquè, en un moment o altre, tots baten o fan dringar algun estri, i això et dona prou marge per explicar el nom. O no? Doncs va, imaginem.
Òscar Domènech
Marko Lohikari
 

Joan Monné


Segurament, i deixant-nos portar per un imaginari més real, en aquest concert vam trepitjar musicalment el territori de la improvisació lliure. La Suite Salada té tota una estructura de moviments (cançons!) on hi destaquen dues o tres melodies. La resta son detalls sonors, sempre acústics. És aquí on la impro va trencar i va omplir de geni l'escena. Cadascun dels Tambors va aportar les seves qualitats individuals, sacrificant-les per als companys i per a la composició. Un exercici de conjunt no només superat amb èxit, sinó amb un resultat més que emocionant. Colpidor, seria la paraula.



Albert Cirera. Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-oct-2020Albert Cirera. Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-oct-2020Albert Cirera. Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-oct-2020Albert Cirera. Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-oct-2020



Aquest coratge i la sensibilitat de la música van arribar perfectament als presents, que omplien gairebé l’aforament permès i que, després d'una hora seguida retenint-se, van irrompre en un llarguíssim aplaudiment. En acabar, tenint com teníem consciència de tot el conjunt de l'obra, molts vam entendre que l'essencial era haver gaudit del viatge, tal com el propi autor ens desitjava abans de començar. 

Albert Cirera & Tres Tambors. Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-oct-2020
Albert Cirera & Tres Tambors

Potser vam viure la darrera oportunitat de sentir la suite en viu, però sempre ens quedarà el disc, enregistrat magistralment el 2016, i que arriba a donar gairebé tota la intensitat del directe.

Albert Cirera. Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-oct-2020
Albert Cirera