dissabte, 17 de febrer del 2024

TERRASSA PRESENTA EL 43è FESTIVAL

Hotel Petit Luxe, Terrassa, 15 febrer 2024

No deixa de ser una mena d’efemèride institucional el fet que, cada mes de març, Terrassa continuï sent l’epicentre del Jazz a Catalunya, i a bona part d’Europa. Es tracta d’un esdeveniment amb tanta història que es permet de tancar els hiverns amb una gran rellevància, malgrat mantenir-se fora dels habituals circuïts d’estiu i tardor. Un festival de Club, una rara avis que segueix marcant el ritme jazzístic del País, enguany amb més de 200 músics presents en els més de 60 concerts, de l’1 al 22 de març.

Amb la presència justa d’autoritats, només l’alcalde Jordi Ballart, la presentació es va desenvolupar del tot centrada en el Jazz i el cartell d’artistes. La intervenció central de la coordinadora Susanna Carmona es va veure enriquida amb els apunts de l’incombustible Valentí Grau, l’homenot que les pot explicar de tots colors en això del Jazz i que, amb les seves 80 primaveres, continua tenint un protagonisme cabdal en la direcció artística del Jazz Terrassa.

Susanna Carmona a l'esquerra, amb l'alcalde Jordi Ballart i Maria Miralda, presidenta d'Amics de les Arts

UN PROGRAMA AMB MOLTS INGREDIENTS

El cartell conté una mena de bullabessa d’estil clàssic, amb el picant just per a equilibrar els gustos. La substància principal d’aquest brou musical és la magnífica representació de músics del País, alguns dels quals eren presents a la terrassa de l’Hotel Petit Luxe. Tanmateix, si hem de parlar dels teòrics caps de cartell, els comandaments serien pel guitarrista Marc Ribot i el pianista Bobo Stenson que, d’altra banda, tenen la rereguarda ben coberta amb figures com els trompetistes Erik Truffaz i Jeremy Pelt, o la vocalista Cyrille Aimée. La part especiada de la sopa, a banda del que aportarà de ben segur Ribot, la trobem en Lakecia Benjamin, un talent artístic i una força de la natura al saxo alt, que té tots els números de deixar petita la Nova Jazz Cava. També aportarà picant el retorn a les grans formacions de la contrabaixista i líder de banda Giulia Valle, que es presenta amb el “Synergetic Ensemble” del bateria Pablo Ruiz.

En Valentí Grau en el decurs de la seva intervenció

El Premi Jazzterrasman, enguany és per a una jazzwoman, la cantant Laura Simó, que gaudeix d’una amplíssima trajectòria i d’un vincle entranyable amb el Jazz Terrassa i la Cava. Pel que fa al gruix de talents del País, destaquen l’Alba Careta Group, una formació en plena lluna de mel amb l’èxit, i Las de Barcelona que, a banda del trio amb Lucia Fumero, Magalí Datzira i Juan Berbín, ens farà descobrir un d’aquells ingredients amagats que no ens hauríem de deixar perdre, la flautista Anggie Obin. Tampoc no podem deixar de remarcar el concert inaugural, que va a càrrec del Sextet de la trombonista Alba Pujals, ni la nova aparicio del Bop Collective amb la saxofonista Irene Reig al capdavant, ni encara menys el grup Tro amb el saxo baríton Pere Miró.

D’altra banda, al Festival hi trobem com sempre un cartell de Blues ben concorregut, i una reafirmació del Swing (“si no té swing, no és res”, diu la cançó) i el Bop, les dues tendències ja més clàssiques que sempre trobarem en aquest temple del Jazz que és Terrassa. Tampoc es poden deixar de banda una bona corrua d’activitats paral·leles com el Concurs Fotogràfic, la nova edició del Menjazz, ni les diverses presentacions i projeccions, també per infants, ni l’exposició fotogràfica “Nous referents de la Nova Jazz Cava”.

Naturalment, tampoc no hi pot faltar el Pícnic Jazz al Parc Vallparadís on, entre d’altres, hi trobarem l’icònic Ray Gelato formant duo amb el també tenorista Enric Peidro. El seu rock-and-roll demolidor i vintage farà que els amants del Lindy Hop tinguin la seva pròpia festa major.

D'aquestes ratlles estant, us animem a revisar en profunditat el calendari (aquí hi hem esmentat només una part de tot el contingut) i començar a reservar taula, que la sopa i el peix que hi trobarem no serà fàcil de tornar-los a tastar en les mateixes condicions. Ens veiem per Terrassa!