dissabte, 31 de març del 2018

LLENGUATGE COMÚ



GONZALO DEL VAL TRIO
Auditori Vinseum, Vilafranca del Penedès, 24-març-2018

Marco Mezquida, piano i objectes
David Mengual, contrabaix
Gonzalo del Val, bateria

Gairebé tres anys després de presentar, al mateix Vinseum, algunes de les peces del disc Koiné, aleshores encara pendent de gravar, el trio del bateria Gonzalo del Val ha tornat per a oferir-lo sencer. Temps després de la seva publicació, el repertori no només ha crescut, sinó que ha evolucionat cap a espais més lliures i eteris. Passejades, tombs, revolts... camins inèdits i, tanmateix, familiars. Tècnicament molt exigits, els solistes s’han mostrat també més intensos, fins i tot en la calma, mentre el llenguatge comú continua sent la cançó, autèntic nus de tot plegat. 


Fou aquesta la inclinació del concert que el Jazz Club programava com a tercera i darrera entrega del mini-cicle de trios que es va iniciar el passat mes de febrer. El tercer trio, doncs, ens retornava a Vilafranca una formació molt apreciada, tant pels seus viatges musicals com per les seves tonalitats impressionistes. Un grup que ofereix una connexió emocional molt singular, bastida des de la pulsió perfeccionista, i alhora enèrgica, de tots tres executants.


A voltes amb aquesta intensitat tan madura, vam descobrir peces com ‘Latin genetics’, una novetat que, enfocada com una suite en diversos moviments, ens va fer viatjar des dels orígens africans fins a l’actualitat més poètica de la música popular. El sentit repertori llatí ens va portar una versió de ‘Piensa en mi’, la cançó popularitzada per Chavela Vargas, que van dedicar a la recentment desapareguda Lídia Bosch. El concert va oferir la possibilitat de sentir novament a Vilafranca el pianista Marco Mezquida, en un dels punts àlgids de la seva carrera recent, i el contrabaixista i compositor David Mengual amb una altra de les importants formacions en què participa.