dimecres, 11 d’abril del 2018

TIÉBÉLÉ - Aridane Martín Quartet

(Auto-editat, 2017)

Disseny Mireia Tramunt
Aridane Martín, vibràfon i composició
Octavio Hernández, guitarra
Pedro Campos, contrabaix
Jose Benítez, bateria


Sinead Cormican, violí 1
Ismael Cabaleiro, violí 2
Elena Martínez, viola
Carla Peña, violoncel

Elisabet Raspall, piano
Jon Robles, saxo soprano

Disseny Felo Monzón
01 Looking for Charlotte
02 Moon Rice
03 The longest journey
04 The Place
05 Words I don’t remember
06 Tiébélé
07 The tree island

Bonus tracks disc “Mireia Tramunt”

08 Looking for Charlotte
09 The longest journey

Bonus tracks disc “Felo Monzón”

08 Para Víctor (Jon Robles)
09 The longest journey (vibràfon solo)

Gravat a Laietana Studios per Jordi Vidal
Disseny: Mireia Tramunt / Felo Monzón


Amb la mirada a Tiébélé, l’enclavament geogràfic de Burkina Faso on les cases de fang, palla i fusta atrauen el visitant, el vibrafonista de Las Palmas de Gran Canaria, Aridane Martín, ha confegit el seu primer disc. Un projecte lluminós i clar que emparella la generositat de la música amb un cover art igualment brillant. Es tracta de dos dissenys diferents per part de dos artistes també canaris: Mireia Tramunt i Felo Monzón. No cal dir que l'important esforç d'edició que s'ha fet, obliga a recomanar el disc també per la proposta estètica, que inclou un petit Art Book amb la interpretació plàstica de cada cançó per part de tots dos artistes.

Si deixem la part visual, i ens centrem en la dimensió auditiva, no sé si Red NorvoMilt Jackson, o algun altre dels que als anys 50 es van aventurar amb la “Third Stream” (Tercera via), haurien signat la música d’Aridane Martín, però la veritat és que el contingut sembla despreocupat d’aquestes arrels, i no en canvi la forma: composicions netes, execució curosa i respecte quasi quirúrgic pel pentagrama.

Aquest antic alumne de Marc Miralta al Conservatori del Liceu de Barcelona ha editat dues versions del mateix disc, cadascuna amb dues pistes més. Al disc dissenyat per Mireia Tramunt, s’hi han afegit dos duos amb l'Elisabet Raspallque ha posat la seva categoria per apadrinar el disc. Es tracta dels temes "Looking for Charlotte” i “The Longest Journey”. La pianista també brinda un altre duo amb Aridane Martín a la balada “Words I don’t remember”. L’altre padrí, en Jon Robles, apareix a “Tiébélé”, una peça rica i especialment atractiva pels seus salts rítmics, i també a la primera de les pistes afegides al disc dissenyat per Felo Monzón, de nom “Para Victor”, una cançó del propi saxofonista i l'única de tot el repertori que no és del líder. La segona pista afegida d'aquest disc es reserva per a “The longest journey”, que s’erigeix com l'únic solo integral de vibràfon de tota la gravació. El quartet de corda té notables intervencions tant a “The place”, un peça amb aires pop-rock, com a “Tiébélé”, cançó central del disc. En total, i en diversos moments de l'enregistrament, es reuneixen fins a 9 músics alhora.

Disseny a banda, la producció també és excel·lent, i la gravació, posterior mescla i masterització, una altra obra d’art en mans d’uns dels millors de l’ofici, en Jordi Vidal i en David Casamitjana.  Som, doncs, davant d’una estrena ben pensada, executada de manera brillant, i en una edició singularment exòtica.