dimarts, 1 d’agost del 2023

EL JAZZALDIA DELS CORDISTES (1 de 3)

Després de 90 concerts, amb prop de 200mil espectadors en 5 dies (segons dades de l’organització), es pot dir que el nostre recorregut pel 58è Jazzaldia ha estat connectat quasi visceralment a les cordes, i més concretament a les guitarres. 

És clar que comptar amb la figura de Pat Metheny i el seu projecte Side Eye com a buc insignia, hi ha ajudat molt.

Chris Fishman, Pat Metheny i Joe Dyson, Kursaal Auditorioa, Donostia 24 juliol 2023

Un cop va haver utilitzat cinc guitarres diferents (inclosa una de les anomenades Pikasso, amb set cordatges integrats a la mateixa caixa), la part final de les dues intenses hores d’actuació a trio del geni de Missouri (amb Chris Fishman -piano i teclats- i Joe Dyson -bateria-) va gaudir del fons acústic d'un Orchestrion, el giny mecànic que s'activa per impulsos ordenats des de les cordes i els teclats. 

Tot el conjunt, superlatiu de principi a final, va acabar empetitint la resta de concerts del Festival d'una manera implacable, i no és poca cosa.

Gerald Clayton, Gregory Tardy, Bill Frisell i Johnathan Blake, Trinitate Enparantza, Donostia, 22 juliol 2023

Julian Lage, Jorge Roeder i Joey Baron, Trinitate Enparantza, Donostia, 22 juliol 2023

Perquè parlem de “coses” com les desconstruccions quasi psicodèliques que va oferir el quartet de Bill Frisell (Gerald Clayton -piano-, Greg Tardy -saxo tenor, clarinet-, Johnathan Blake -bateria-).

I, sobretot, parlem del sorprenent trio de Julian Lage amb Joey Baron -bateria- i Jorge Roeder -contrabaix-. Sísmic i profund alhora, una autèntica locomotora.
 

Niño Josele, Victoria Eugenia Antzokia, Donostia, 24 juliol 2023

El Jazz-Flamenc va tenir un dels millors en la figura del tocaor Niño Josele, però es va fer acompanyar d'un quartet desorientat i poc disposat a l'excel·lència. Una llàstima, perquè el discurs del guitarrista va ser un espectacle, com sempre.

Romain Pilon, Manel Fortià, Raynald Colom i Gonzalo del Val, Victoria Eugenia Antzokia, Donostia, 25 juliol 2023

Romain Pilon

Tampoc no podem deixar passar Romain Pilon, exhibint harmonia en el treballat quartet de Gonzalo Del Val (amb Raynald Colom -trompeta- i Manel Fortià -contrabaix-). 

I encara menys Francesco Diodati, amb el quintet d'un lluitador Enrico Rava (Matteo Paggi -trombó-, Francesco Ponticelli -contrabaix-, Evita Polidoro -batería-), un dels tres premis Jazzaldia d'aquesta edició, que oferia un concert movent-se entre Nino Rota i Bitches Brew, si em permeteu l’atreviment de l’etiqueta.

Enrico Rava, Trinitate Enparantza, Donostia, 24 juliol 2023

Francesco Diodati



Fotografies               
© Imma Casanellas