dimecres, 28 de febrer del 2024

PRESENTAT EL RESSONS PENEDÈS 2024


En un acte al Castell de Penyafort, a Santa Margarida i Els Monjos, la gent de Cruïlla ha donat a conèixer el cartell d'artistes del 2on. RESSONS PENEDÈS, la branca penedesenca d'aquest gran dels macro-festivals a Catalunya. En la presentació, el seu director, Gerard Birbe, ha promès de corregir errors i mantenir encerts de l'edició anterior. Es tracta, com l'any passat, d'un festival repartit per tot l'Alt Penedès on es proposen diverses opcions dins d'un mateix horari, llevat dels concerts de gran format, que se situen a la zona esportiva de Vilafranca. En total, hi participen 18 municipis dels 27 que té la comarca, i 10 cellers cedeixen els seus espais, segons dades de l'organització.

Gerard Birbe en la presentació del Festival (Imma Casanellas)


Nosaltres hi érem i ens vam endur novament una alegria en veure que entre tant de pop, rock i cançó d'autor, hi ha tornat a fer forat el Jazz i les músiques que se'n poden considerar properes.

Chano Domínguez (Imma Casanellas)


A dalt de tot hi destaca el piano sol que farà un artista tan reputat com CHANO DOMÍNGUEZ, un dels que més ha circulat per les dreceres que enllacen Flamenc i Jazz. Amb una capacitat innata per comunicar-se, el pianista gadità té allò que al Flamenc en diuen "duende". El concert serà diumenge 5 de maig a les 19h. al pati de Can Freixenet, a Sant Sadurní d'Anoia.

D'altra banda, no és cap novetat que Cruïlla programi Jazz-Flamenc. Recordem el concert de l'any passat de Chicuelo & Marco Mezquida, o d'altres edicions a Barcelona amb presències com la de Dorantes o del propi Chano Domínguez. El filó segueix obert al Ressons Penedès.

Hem dit músiques properes i la que més ens arriba és la participació de la SIDRAL BRASS BAND, integrada per una colla de músics del territori (amb vincles a Sant Quintí de Mediona) que podem considerar ja com la marching band del Penedès. La seva recent trajectòria per Europa no només els avala, sinó que els encimbella merescudament. Serà també diumenge dia 5, pèrò a les 12h. del migdia pels carrers de Gelida. 

A la mateixa hora, el mateix dia, però a Pontons, hi tindrem una altra fusió propera al Jazz. Els SUNDAY'S SKA JAZZ són, igual que els Sidrals, una formació amb més de 10 anys d'història. Originats en el Jazz-Rock, els Sunday's ens acabaran dient que l'Ska continua sent un ritme festiu com n'hi ha pocs. I atenció, repeteixen actuació el mateix diumenge a les 18h. a Font-Rubí.

Per tancar això de les músiques properes, no podem deixar de banda el que passarà a les Caves Segura Viudas, dissabte 4 a les 19h. N'hi diuen Rhythm & Blues, però nosaltres preferim parlar directament de Rock & Roll. Tot anirà a càrrec d'un apassionat d'aquesta música com el saxofonista DANI NEL·LO i el seu ORGAN TRIO. Ocasió majúscula per apreciar el so de l'orgue Hammond propulsat pel teclista Gerard Nieto, un autèntic mestre d'aquests ritmes del Jazz clàssic. El grup inclou el guitarrista uruguaià Martín Burguez i un dels bons en això dels cuiros i els plats, el bateria Ramón Ángel Rey. Serà difícil deixar de moure els peus i altres parts de l'anatomia en aquest concert.