dimecres, 12 d’octubre del 2022

25 ANYS SENSE TETE

Teatre Grec, Barcelona, 25 setembre 2022

 Fotografies © Imma Casanellas               

Ignasi Terraza amb Aldo Caviglia i Horacio Fumero, Teatre Grec, Barcelona, 25/9/22
Ignasi Terraza amb Aldo Caviglia i Horacio Fumero

El record sempre hi és, però iniciatives com aquesta són imprescindibles. L’acte que feia memòria dels 25 anys de la mort del pianista barceloní Vicenç Montoliu i Massana, traspassat el 24 d’agost del 1997, fou justament això, una mena d’antologia que va sacsejar-nos els records i va actualitzar les ja conegudes qualitats artístiques i humanes del Tete, aquell músic irrepetible que, no només tenim allà dalt com un tòtem, sinó que sovint deixem de banda que fou una figura cabdal del Jazz, a casa nostra i més enllà.

Instigat i preparat pel periodista i divulgador Pere Pons i Macías, amb el suport del Jazz Terrassa, el concert-homenatge que figurava dins del programa de la Mercè 2022, mantingué una força expressiva molt destacable per part de la formidable corrua d’artistes participants, comprensiblement la majoria de l’àmbit català o local. La importantíssima vessant internacional del Tete és la que va quedar per a una altra ocasió, i esperem que algun dia es pugui fer realitat!


Ignasi Terraza amb Horacio Fumero


Aldo Caviglia

La part artística va tenir en el pianista Ignasi Terraza el fil conductor de la vesprada. Terraza, invident com el Tete, va obrir el concert a trio amb Horacio Fumero al contrabaix i Aldo Caviglia a la bateria, dos sidemen històrics del Tete. L’Ignasi va tenir un record pel bateria Peer Wyboris, també desaparegut, figura importantíssima per entendre els darrers anys del trio amb Horacio Fumero.


Mireia Feliu amb Aldo Caviglia, Horacio Fumero i Elisabet Raspall, Teatre Grec, Barcelona, 25/9/22
Mireia Feliu amb Aldo Caviglia, Horacio Fumero i Elisabet Raspall
Laura Simó amb Aldo Caviglia, Horacio Fumero i Ignasi Terraza, Teatre Grec, Barcelona 25/9/22
Laura Simó amb Aldo Caviglia, Horacio Fumero i Ignasi Terraza


La participació de la cantant Mireia Feliu va donar peu a un record emocionat per la recent pèrdua de la "tieta", Núria Feliu, una de les veus preferides del Tete amb qui, amés, va publicar un disc (25 Anys), que destaca per l’interès de passar al català les lletres d’alguns estàndards de Jazz, com ara Bye Bye Blackbird (à Ves i perde’t). Una altra de les cantants favorites, sobretot en els darrers anys, és Laura Simó, que també va oferir la seva veu amb emoció i una brillantor especial.


Elisabet Raspall, Teatre Grec, Barcelona 25/9/22
Elisabet Raspall
Albert Bover i Manel Camp, Teatre Grec, Barcelona, 25/9/22
Albert Bover i Manel Camp
Pere Ferré amb Horacio Fumero, Teatre Grec, Barcelona, 25/9/22
Pere Ferré amb Horacio Fumero


Capítol a banda mereixen els pianistes participants. Llevat del ja esmentat Terraza, la llista de les 88 tecles ens deixa una eloqüent Elisabet Raspall, a trio i acompanyant Mireia Feliu, i el duo de l’Albert Bover (piano) amb Manel Camp (teclat), que van homenatjar el també pianista Jordi Sabatés, una altra pèrdua recent i l’home que va tenir l’honor d’enregistrar un disc a duo amb el Tete, l’encimbellat Vampyria. Tampoc va passar desapercebut l’esforç del pianista Pere Ferré que, amb 93 anys, no s’ho va voler perdre.


Josep Maria Farràs, Teatre Grec, Barcelona, 25/9/22
Josep Maria Farràs


Gran alegria, d’altra banda, de veure i sentir en Josep Maria Farràs, el mateix que un dia, el propi Tete va qualificar com el millor músic de Jazz del País. Farràs, ara amb 80 anys, va entrar amb una nota punxeguda i afinadíssima que ens va deixar clavats a les pedres del Teatre Grec. Quina força i quina capacitat! L’acompanyava un dels pocs bufadors del País que té l’honor d’haver enregistrat un disc al seu nom amb el Tete d’acompanyant, el valencià Eladio Reinón.


Josep Maria Farràs i Eladio Reinon amb Terraza, Fumero i Caviglia, Teatre Grec, Barcelona, 25/9/22
Josep Maria Farràs i Eladio Reinón amb Terraza, Fumero i Caviglia