diumenge, 22 de setembre del 2019

L'HORA DE CHARLES TOLLIVER


IMPACT, Auditori de Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019

IMPACT

29è Festival L'Hora del Jazz
Auditori de Vinseum
Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019


Oriol Vallès, trompeta
Irene Reig, saxo alt
Dani Rambla, piano

Pep Coca, contrabaix
Oriol Cot, bateria


Oriol Vallès i Oriol Cot, Auditori de Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019


Proclamar que és l'hora del Jazz com si el parèntesi estival hagués esborrat els concerts ja viscuts, no deixa de ser una casualitat. Tretze anys després de la primera casualitat, ha tret el cap a Vilafranca el 29è. L’Hora del Jazz (el Festival de l’Associació de Músics), que s’organitza en memòria del seu primer president, en Tete Montoliu. Per al Jazz Club, el concert d’enguany representava un important punt d’inflexió, aplegant una actuació amb molta personalitat i el repte de mantenir o superar el nivell d’audiència. La part artística tingué un èxit indiscutible i la participació de públic va merèixer un notable alt. Ja em direu si no és per creure en els eslògans casuals, per forçats que siguin.

Pep Coca, Auditori de Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019Irene Reig, Auditori de Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019



























Impact és un quintet terrassenc que, més enllà de la fascinació que demostra per Charles Tolliver, ha elaborat un projecte sòlid, i fins a cert punt periodístic, sobre aquesta figura del post-bop. Quan als anys 70 el territori del Jazz es va tornar ingovernable, i qualsevol direcció estilística semblava possible llevat quedar-se quiet, Tolliver es mogué fora dels grans segells discogràfics i va decidir que donaria vida als seus projectes des de la independència i la producció pròpies. Això, amb tantes figures al seu voltant fent el mateix, va deixar el trompetista i compositor de Florida en un segon pla. Impact ha recuperat Paper Man (enregistrat el 1968), el seu primer llarga durada com a líder, i l’ha usat de guia per aquest homenatge sincer, brindant-lo com a quelcom noticiable. 


Dani Rambla, Auditori de Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019

El grup, catalitzat pel contrabaixista Pep Coca, amoroseix la música i la transcriu sense pressa, amb tota la fidelitat possible, però també deixa àmplia llibertat als solistes, entre els que destaca amb llum pròpia el trompetista Oriol Vallès, posseïdor d’un fraseig viu i alhora allunyat d’estridències. Junt amb la Irene Reig, convidada per a l’ocasió, van formar una davantera eloqüent i artísticament emotiva. 


Irene Reig, Auditori de Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019

Tota l’actuació va comptar amb rodes de solos d’àmplia durada per part de tots cinc músics, deixant en aquest aspecte un lideratge molt compartit en un projecte ric i fins a cert punt sorprenent, atesa la descoberta que vam fer tots els presents amb la qualitat de les composicions i dels seus arranjaments. L’autor, amb 77 anys, coneix en la distància la feina que fan en Pep Coca i els seus. Ara ja pot dir que, finalment, ha arribat l’hora de Charles Tolliver.


Oriol Cot, Auditori de Vinseum, Vilafranca del Penedès, 14-setembre-2019